Indrukwekkend naslagwerk over Indische migratie naar Nederland

21 October 2023, 11:15 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Walburg Pers

Den Haag staat bekend als de Indische hoofdstad van Nederland. Tussen 1945 en 1968 maakten zo’n 300.000 mensen de oversteek van Indonesië naar Nederland. Veel daarvan kwamen naar Den Haag. Anno 2023 telt ons land zo'n twee miljoen mensen die een band hebben met de voormalige kolonie.

In de nieuwe 'Atlas van de oversteek' van het Indisch Herinneringscentrum en Walburg Pers wordt uiterst gedetailleerd uitgelegd wie er wanneer weggingen, wat de redenen waren voor hun vertrek, hoe de reis verliep en hoe zij werden ontvangen in Nederland. Met tientallen kaarten, grafieken en infographics laat de Atlas zien hoe deze beweging van mensen, in gang gezet door oorlog en dekolonisatie, eruitzag.

Naast de vele tientallen historische foto’s in het boek vallen vooral de twaalf persoonlijke verhalen op die de oversteek letterlijk een gezicht geven en goed invoelbaar maken wat het verleden nu nog steeds voor mensen betekent.

Wie destijds bijvoorbeeld zelf geen woning kon vinden, werd tijdelijk gehuisvest in afgehuurde pensions, vakantieoorden en hotels. De migranten ervaarden de ontvangst vaak als kil en betuttelend. Vanwege het grote woningtekort was de start in Nederland niet makkelijk. Het duurde vaak jaren voordat mensen definitieve huisvesting vonden.

Groot aantal gemeenschappen

Met deze atlas brengt het Indisch Herinneringscentrum een belangrijk onderdeel van de Nederlandse koloniale geschiedenis in beeld die allesbepalend is geweest voor de familiegeschiedenis van iedereen met wortels in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië.

Het indrukwekkende naslagwerk maakt ook inzichtelijk dat er niet één Indische gemeenschap bestaat. Het zijn een groot aantal gemeenschappen met een diversiteit aan culturele achtergronden en etniciteit.

De 'Atlas van de oversteek' sluit goed aan bij de tentoonstelling 'Ons land' in Museum Sophiahof in Den Haag. Net als deze expositie is ook het boek een echte aanrader.

Meer informatie: www.walburgpers.nl en www.museumsophiahof.nl